Аудитор НАБУ, антикорсуд і "де_посадки" - про що говорили у Парку корупції

25 червня в Парку корупції відбулася зустріч РГК НАБУ з громадськістю. Представники Ради розповіли про повноваження РГК та особливості взаємодії з Національним антикорупційним бюро, а також про виклики цього року.

«Закон передбачає єдину підставу для звільнення Директора НАБУ – це негативний висновок аудиторів. Зовсім недавно група з відомих міжнародних експертів, які мають досвід проведення аудиту правоохоронних органів за кордоном, провела незалежну зовнішню оцінку, так би мовити, альтернативний аудит. В ньому  – низка рекомендацій для НАБУ та інших державних органів, з якими Бюро співпрацює. Але загалом висновок говорить про незалежність та ефективність Бюро. Втім для держави юридичну силу і наслідки має саме державний аудит.  Тому ми докладемо всіх зусиль, щоб державний аудит відбувся максимально прозоро та об’єктивно», – розповіла Голова РГК Галина Янченко.

Член РГК Злата Симоненко наголосила, що прихована норма в ухваленому законі про антикорсуд може призвести до колапсу всієї антикорупційної системи: «Коли одні «корупційні» справи будуть розглядатися в Антикорупційному суді, а другі –  в судах загальної юрисдикції, тоді деякі громадяни можуть дійти до Європейського суду з прав людини і той скаже, що Україна порушила принцип рівності, і що всі провадження з підслідності НАБУ має розглядати один суд – Антикорупційний».

Також учасники дискусії розповіли про функції НАБУ і нагадали, що НАБУ «не садить», а тому кричати на Бюро «де посадки?» – не зовсім коректно. Водночас Голова РГК ІІІ скликання Роман Маселко зазначив, що наявність реальних термінів ув’язнення вплине на показники боротьби з корупцією: «Якщо кілька топ-корупціонерів отримають реальні вироки, охочих красти стане в рази менше».

Наостанок члени Ради закликали громадськість не чекати, доки хтось поліпшить їхнє життя, а самоорганізовуватися і на своєму місці боротися за зміни усіма легальними методами.

Рада громадського контролю НАБУ висловлює вдячність Парку корупції за сприяння і організацію заходу.