Країна феодальна, повноцінної антикорінфрастуктури нема - Public Talk

Основними доповідачами стали Директор Харківського теруправління НАБУ Юрій Кравченко, члени РГК НАБУ Артем Романюков («Платформа Громадський контроль») та Катерина Риженко (Transparency Int.), депутат Харківської облради Дмитро Булах і к.ю.н. Василь Білоус.

Член Ради громадського контролю НАБУ з Дніпра Артем Романюков розповів про роль активістів у протидії корупції, зокрема про функції і повноваження РГК та взаємодію з Бюро. «Ми не завжди погоджуємося з НАБУ, але поки в Бюро готові дослухатися і виходити на компроміс, ми маємо продуктивні взаємини. Колись ми і з місцевою владою в Дніпрі мали нормальні стосунки. Але коли вони перестали нас чути, формат взаємодії змінився. Якщо Бюро раптом «нафакапить», я першим вийду в публічну площину».

Директор Харківського теруправління Юрій Кравченко детально і вкотре розповів про підслідність НАБУ і тих осіб, чиї корупційні злочини Бюро має право розслідувати. «Три найбільші виклики для нас на сьогодні – це старт роботи антикорсуду, автономне прослуховування для Бюро і скасування депутатської недоторканності. Лише разом ми зможемо посилити наступ на корупцію та досягти того, чого прагне суспільство – реальних покарань для топ-корупціонерів».

Катерина Риженко, член РГК НАБУ розповіла про дієві інструменти у боротьбі з корупцією на місцях, зокрема про проекти Transparency Int. «Прозорі міста», Dozzorro та інші. «Боротьба з корупцією починається з себе. Спершу кожен з нас вирішує, що більше не дає хабарів. Тоді починає змінювати систему. Для повноцінного життя спільноти необхідна прозорість процесів – закупівель, призначень тощо. Громадськість може реально вплинути на це», зазначила активістка.

Науковців на заході представив доцент Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Василь Білоус. На його думку, дуже важливо мати повноцінну антикорупційну інфраструктуру. «Сила дії дорівнює силі протидії. І той прес і шквал нападок на антикорупційні органи та організації, зумовлено тим, що декому наступають на мозолі і доводять, що недоторканних немає. Тепер треба довести, що ці недоторканні мають бути піддані юридичній відповідальності. Для цього потрібна повноцінна антикорупційна інфраструктура.»

«Давайте чесно визнаємо, що ми частково живемо у феодальній країні. Тому що навіть якщо ти трішки «пошкрябаєш» сільського голову, то там такий шлейф до Верховної ради чи Кабміну. Тому будь-яка протидія зловживанням чи корупції на місцях, виникає в люди такий неймовірний ризик, що людину можуть вбити. Це найбільший виклик для громадськості, особливо для активістів на місцях – це фізичний тиск і вплив. І треба системно вирішувати питання захисту цих людей», наголосив наостанок депутат Харківської ради і засновник Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах.

Світлини заходу на сторінці РГК НАБУ у Фейсбук.

Відео заходу можна переглянути на сторінці правового клубу «Pravokator», який надав приміщення для проведення заходу.