Члени РГК обговорили з НАБУ питання щодо Укрнафти, ДП "Енергоринок" та аудиту Бюро

Члени РГК обговорили з НАБУ питання щодо розслідувань по справах Укрнафти, ДП "Енергоринок" та аудиту Бюро 25 лютого. На зустрічі також були керівник Головного підрозділу детективів Андрій Калужинський та Директор НАБУ Артем Ситник.

Члени РГК обговорили з керівником Головного підрозділу детективів Андрієм Калужинським справу щодо договору позики між ТОВ "Токмак Солар Енерджі" та ПП "Компанія "Пріма-Транс". Сама угода була фіктивною, і її метою було створити умови для отримання зеленого тарифу. Внаслідок її укладення ДП "Енергоринок" заволоділо 300 млн грн . За словами Калужинського, Спеціалізована антикорупційна прокуратура змінила підслідність у кримінальному провадженні. Таким чином, справа перейшла до Національної поліції, яка наразі закрила її.

Також була обговорена ситуація зі справою по "Укрнафті", яку розслідують детективи НАБУ. Нещодавно пройшла спільна нарада прокурорів САП та детективів НАБУ. Детективи погодили підозри по справі, але прокурори не згодні з ними. За словами Калужинського, вони привезли НАБУ 500 томів справи та обґрунтування своїх зауважень на п'ятьох аркушах.

Директор Бюро Артем Ситник розповів, що у НАБУ є доступ до декларацій НАЗК. Зокрема, в Бюро є одне робоче місце, де є доступ до реєстру. Втім, необхідні зміни до програмного забезпечення для врегулювання технічних питань.

Підняли також питання аудиту НАБУ. За законом, його має проводити представники Кабінету міністрів, Верховної Ради та Президента.
Зокрема, представники РГК наголосили, що за їхньої ініціативи на засіданні комітету ВР з питань антикорупційної політики внесли в порядок денний питання процедури аудиту Бюро. За словами Ситника, НАБУ готове сприяти такій перевірці, втім, необхідно врегулювати методологічні та технічні питання. Він нагадав, що у 2017 році за сприяння Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки міжнародна експертна група досліджувала роботу Бюро за критеріями результативності, ефективності та незалежності. Текст звіту за посиланням.

Також обговорили питання про направлення рекомендацій Офісу Президента щодо внесення змін до Положення про РГК НАБУ та Положення про порядок формування РГК НАБУ. Частина членів РГК будуть додатково зустрічатись для обговорення цього питання.