РГК закликало НАБУ провести службове розслідування в найкоротші строки

6 лютого пройшло позачергове засідання Ради громадського контролю при НАБУ. на ньому розглянули скаргу асоціації правників України щодо ймовірного порушення співробітниками НАБУ прав адвоката Шкаровського Д.О.

На засіданні РГК також були присутні з боку адвокатської спільноти заявник Денис Шкаровський зі своїм адвокатом Євгеном Грушовцем, представники Комітету захисту адвокатів, Асоціації правників України та Національної асоціації адвокатів України. З боку НАБУ були директор Бюро Артем Ситник, керівник головного підрозділу детективів Андрій Калужинський та представник управління внутрішнього контролю НАБУ.

Директор НАБУ Артем Ситник зазначив, що будь-які порушення прав адвокатів працівниками НАБУ трапляються вкрай рідко і є винятком, а не правилом. Позиція НАБУ полягає в тому, що права усіх сторін під час проведення обшуку повинні бути дотримані належним чином. Що стосується даного інциденту, він не може публічно давати свою оцінку діям детективів до завершення службового розслідування, щоб це не було протрактовано як тиск на управління внутрішнього контролю. Разом з тим, Ситник зазначив, що службове розслідування розпочалось одразу ж після звернення Ради громадського контролю, воно буде проведено об'єктивно та швидко. А при підтвердженні порушення прав адвокатів будуть прийняті відповідні заходи по притягненню до відповідальності.

Денис Шкаровський, як інша сторона інциденту, поширив серед присутніх свою заяву з викладеними обставинами та коротко надав деякі коментарі. Враховуючи те, що на засіданні не було детективів, які проводили слідчі дії, учасники дійшли згоди провести ще одне засідання за участі адвокатської спільноти після завершення службового розслідування.

За результатами засідання члени РГК прийняли наступні рішення:

Звернутися до НАБУ та безпосередньо до управління внутрішнього контролю НАБУ з проханням провести розслідування не лише об'єктивно та неупереджено, а і максимально оперативно. Згідно з процедурою, розслідування може тривати місяць. РГК закликала провести його в коротші строки.

Звернутися до НАБУ з проханням провести роз'яснювальну роботу серед детективів, які проводять обшуки, а також серед працівників УСО щодо методів роботи під час слідчих дій, а також прав адвокатів.

Провести засідання РГК після засідання та винесення пропозицій дисциплінарною комісією, але перед підготовкою та підписання директором наказу за підсумками дисциплінарної комісії. Запросити на нього учасників даного засідання, а саме адвоката-заявника, представників Комітет захисту адвокатів, Асоціацію правників України та Національну асоціацію адвокатів України.