Засідання РГК (7.02.2018)

7 лютого 2018 року відбулося чергове засідання Ради громадського контролю НАБУ.

Якщо коротко, воно було плідним і корисним. Ми поспілкувалися з представниками різних департаментів НАБУ – детективами, внутрішнім контролем, комунікаційниками (внутрішніми і зовнішніми) і керівництвом.

Насамперед нас турбували проблемні моменти: це і не реєстрація багатьох проваджень за заявами про злочин, і ситуація з Євгеном Шевченком, якого ЗМІ прозвали «агентом НАБУ», і закриття «справи Злочевського» та ін.

Ми попросили підготувати статистику щодо звернень, які отримує Управління по роботі з громадськістю. «Ми хочемо зрозуміти, чому іде стільки відмов. Особливо в регіональних кейсах, які виписані доволі компетентно. Так, вони непрості, і суми там менше 10 мільйонів, але ж це теж Ваша підслідність», – звернувся до детективів член РГК Артем Романюков.

Також ми виступили медіатором у непорозумінні між Бюро і засновником youcontrol.com.ua – Sergi Milman, який спрямовував заяву про злочин працівників прокуратури. Але детективи НАБУ відомостей до ЄРДР не внесли. За словами детективів, до кінця дня це питання мало би бути з’ясоване.

Примітно й те, що Євген Шевченко – не «агент НАБУ», він, згідно з визначенням Бюро, «брав участь в окремих слідчих діях» і «виступив заявником» у деяких провадженнях. І в його інтерв’ю Цензору не було оприлюднено даних, які до того не озвучували в судах чи в ЗМІ інші. Сам Євген розповів про свої мотиви і про те, як змінилося його життя після викриття.

Наостанок Директор НАБУ поділився позицією Бюро щодо Роз’яснення НАЗК, очікуваннями щодо антикорсуду та аудиту, обмалював можливі сценарії цієї весни.