100 засідань, 900 співбесід, 430 досьє – що зробила РГК за рік

Автор: admin -

100 засідань, 900 співбесід, 430 досьє – що зробила РГК за рік

23 травня члени Ради громадського контролю НАБУ відзвітували про рік своєї роботи, зокрема про участь у конкурсних і дисциплінарній комісіях, проадвокатовані зміни в роботі Бюро та системний моніторинг судових процесів за провадженнями НАБУ-САП.

Роман Маселко відзначив, що РГК – не є адвокатом НАБУ, це реально дієвий орган, який може контролювати. Один зі способів – стежити за судовими процесами.

«Ми взялися за моніторинг судових процесів не тому, що нам просто цікаво, а тому що недоліки і проблеми досудового розслідування проявляються на судовому процесі. Ми це можемо там виловлювати. Ми вже побачили певні факти і недоліки і почали на них реагувати. Сподіваємося, що новий склад Ради буде це продовжувати», – наголосив Голова РГК НАБУ Роман Маселко.

Секретар Ради Галина Янченко пояснила, що завдяки участі в конкурсних комісіях відбувається прямий вплив громадськості на НАБУ та його ефективність.

«За останній рік представники РГК взяли участь у 100 засіданнях і 900 співбесідах із кандидатами на різні посади, провели понад 430 додаткових ретельних перевірок кандидатів, особливо на найбільш відповідальні посади – детективи і керівники структурних підрозділів. Як результат, за цей період було відібрано 118 нових працівників у НАБУ». Також Янченко закликала громадськість повідомляти Раду про факти недоброчесності кандидатів або працівників НАБУ.

Члени РГК не оминули і проблеми, з якими стикнулися за рік діяльності. Серед них – низькі показники реєстрації кримінальних проваджень за заявами про злочин від громадян.

«Є системна проблема в НАБУ – реєстрація проваджень за заявами про злочин. Як її вирішувати, коли законодавчо обмежений склад НАБУ – їх там 700 працівників, з яких 200 детективів, і в кожного зараз по 6 проваджень? Але ми зацікавлені, щоб максимальна кількість заяв про злочин від громадян розслідувалася. Це такий собі челендж, який треба вирішувати. І на який зараз ні в нас, ні в НАБУ, на жаль, відповіді немає, як це врегульовувати», ­– підсумував Артем Романюков.

Нагадаємо, що РГК НАБУ була створена задля забезпечення прозорості та цивільного контролю за діяльністю НАБУ. Відповідно до Положення про Раду громадського контролю, затвердженого Указом Президента 15 травня 2015 року, основними завданнями РГК НАБУ є здійснення цивільного контролю за діяльністю НАБУ та  сприяння взаємодії НАБУ з громадянським суспільством.

Інформуємо, що 30 травня відбудуться чергові вибори до Ради громадського контролю. Кожен охочий шляхом Інтернет-голосування на сайті НАБУ зможе підтримати кандидатів, яким довіряє. У понеділок, 22 травня, став відомий перелік учасників конкурсу, яких допустили до участі.

Звіт Ради громадського контролю НАБУ ІІІ скликання (2017 – 2018).