Генпрокурор має забезпечити незалежні умови для розслідування справи щодо запису можливої розмови директорів ДБР та НАБУ

У ЗМІ поширилась інформація що, ймовірно, Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник в приватній телефонній розмові з Директором Державного бюро розслідування Романом Трубою спілкувалися про те, що заступники Директора Державного бюро розслідувань фігурують на плівках НАБУ, знятих в кабінеті у судді П.Вовка

Зі слів особи, голос якої схожий на голос Романа Труби, йому телефонував Ситник. У випадку достовірності цих аудіозаписів, вказана ситуація може підпадати під ознаки злочину, передбаченого статтею 387 Кримінального кодексу України: втручання в незалежність слідства і розголошення таємниці слідства.
Також в опублікованих аудіозаписах озвучено питання щодо «ручного керування» справи Приватбанку, що вже є нагальним питанням для держави через можливе втручання правоохоронців у діяльність державного банку в інтересах приватних осіб.

20 листопада було повідомлено про те, що вказані факти перевірятимуться в рамках раніше розпочатого досудового розслідування щодо виявлених пристроїв прослуховування в кабінеті голови ДБР. Але, наразі невідомо - який саме правоохоронний орган розслідує ці факти. Адже не може ДБР розслідувати справу проти самих себе, тим більше з нововиявленими обставинами.

У зв’язку з цим, Рада громадського контролю при НАБУ звертається до Генерального прокурора України Руслана Рябошапки:

1. Провести експертизу записаної розмови в рамках відкритого провадження щодо виявлених пристроїв прослуховування і, у випадку підтвердження достовірності голосів, виділити в окреме провадження по можливому втручанню в досудове розслідування.
  2. Повідомити номер кримінального провадження у єдиному реєстрі досудових розслідувань, а також відомості про визначений орган досудового розслідування.
  3. У разі наявного конфлікту інтересів і загрози об’єктивності слідства - змінити підслідність розслідування вказаного кримінального правопорушення, оскільки на аудіозаписах можуть бути розмови керівників ДБР та НАБУ, які втручаються в незалежність проведення розслідування та, ймовірно, розголошують таємницю досудового розслідування.
  4. Підтвердити або спростувати інформацію про те, чи давали ви, як Генеральний прокурор України, Директору Державного бюро розслідувань Роману Трубі, вказівки щодо неможливості проведення слідчих дій по так званій справі «Приватбанку» у зв’язку з перебуванням в Києві місії Міжнародного валютного фонду
  5. Повідомити, чи відкрито кримінальне провадження у єдиному реєстрі досудових розслідувань по вищевказаному факту щодо «Приватбанку», а також назвати визначений орган досудового розслідування.