Конкурс у ДБР: фігуранти корупційних справ не повинні розслідувати корупційні злочини

Автор: РГК -

Як стало відомо зі ЗМІ, конкурсна комісія ДБР вже має список з наперед затвердженими кандидатами на посади керівників територіальних управлінь. Серед них – люди із сумнівною репутацією, фігуранти справ НАБУ і екс-кандидати до НАБУ, які не змогли пройти перевірку на доброчесність.

Так, керівником Миколаївського управління ДБР може стати Євген Аблов – суддя Окружного адмінсуду Києва, який свого часу “заборонив Майдан” і приватизував службову квартиру. Окрім того, в НАБУ є провадження щодо можливого незаконного збагачення судді. Також Аблов з колегією сприяв Насірову, ухваливши рішення щодо відсутності в нього повноважень при розстроченні податкового боргу. А ще фактично визнав законною закупівлю “рюкзаків Авакова”.

Очолити Хмельницьке ТУ ДБР може Дмитро Руденко. Торік Рада громадського контролю при НАБУ одностайно рекомендувала – не призначати Дмитра Руденка на топ-посаду у Бюро, оскільки правозахисники звинувачували Руденка у фабрикуванні кримінальної справи проти покійного активіста Дмитра Гройсмана.

Як свого часу розповідали журналісти, "Руденко звинуватив главу Вінницької правозахисної групи у поширенні порнографії і нарузі над державними символами. Гройсмана згодом повністю виправдали, але до цього він не дожив, померши за тиждень до оголошення вироку".

Нагадаємо, що на ДБР покладено функції розслідувати корупційні злочини окремих посадових осіб (ст. 216 КПК), інші злочини топ-посадовців, а також злочини, вчинені працівниками  НАБУ і САП.

Рада громадського контролю при НАБУ закликає не призначати на керівні посади осіб із сумнівною репутацією, оскільки це може підірвати довіру до новоствореного слідчого органу.