НАБУ та САП обговорили проблемні моменти по розслідуванню злочинів в оборонній сфері

19 липня за ініціативи Ради громадського контролю було проведено зустріч представників НАБУ та САП з приводу питань у військовій сфері.

Внаслідок журналістських розслідувань пролунало багато гучних заяв зі звинуваченнями НАБУ та САП у неефективній роботі та відсутності співпраці між цими антикорупційними органами. У зв’язку з цим, члени РГК вирішили провести тристоронню зустріч, щоб з'ясувати, що саме заважає розслідуванню, чому відсутнє взаєморозуміння. В тому числі цікавили відповіді на питання по вказаним журналістами фактам. Ініціативу проведення такої зустрічі підтримали обидві сторони.

Присутні представники НАБУ та САП, зокрема, Керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинский, перший заступник керівника САП Максим Грищук та члени РГК озвучили проблемні питання не тільки співпраці, а й процесуальні, які не залежать від правоохоронців.

На зустрічі обговорили 14 кримінальних проваджень, які стосуються підприємств військової та оборонної сфери. Представники правоохоронних органів наголосили на нестачі ресурсів для оперативного проведення слідчих дій у кримінальних провадженнях. Так, для розслідування злочинів у сфері оборонно-промислового комплексу НАБУ виділило окремий підрозділ, в якому працює всього 12 людей. Більше працівників орган виділити не в змозі, адже на сьогодні НАБУ проводить розслідування майже 800 проваджень. Нестачу людських ресурсів відзначили як в НАБУ, так і в САП. Є справи, якими має займатись група детективів, але фізично є можливість виділити лише одного. Втім, обидві сторони дійшли згоди, що об'єднають зусилля, щоб довести справи до суду.

На сьогодні 33 особи притягнуто до кримінальної відповідальності за підозрою в корупційних злочинах у оборонній сфері. Серед них топ-керівники Міністерства оборони і Збройних сил України, вищий та старший начальницький склад ЗСУ, Нацгвардії, Державної прикордонної служби України. 18 осіб отримали статус обвинувачених, їхні справи передано до суду.

Як наголосили структури, розслідування затягуються і через проблеми з отриманням відповідей на запити в рамках міжнародно-правової допомоги від іноземних держав та проведенням необхідних  експертиз у справах.

У програмі Bihus.info були озвучені підозри щодо проведення експертиз НАБУ, проте наразі експертизи проведено. Щодо цього випадку кільком особам вручені підозри.

Інший цікавий випадок стався з телефонами, в яких нібито міститься листування фігурантів справи з правоохоронцями. У вищезгаданій журналістській програмі про це також згадувалось. Як з’ясувалось у ході зустрічі — суд надав дозвіл на доступ до телефонів, на засіданні були й представники військової прокуратури, які підтвердили наявність у них цих речових доказів. На сьогодні НАБУ так і не отримало доступ від воєнної прокуратури до телефонів.

Нажаль, багато інших питань РГК не може озвучити на загал через те, що слідство ще не завершено і такі дії можуть йому зашкодити. Проте під час зустрічі ми переконались: попри деякі взаємні зауваження структур, робота йде. Також самі члени РГК, маючи досвід у різних сферах (в тому числі волонтерство в оборонній сфері та міжнародні відносини), зголосились допомогти у розслідуваннях, не втручаючись у ці процеси та не порушуючи вимог Кримінального процесуального кодексу України.

РГК буде інформувати громадськість про перебіг співпраці на своєму сайті та сторінці у Facebook.