Найкращою превенцією корупційних злочинів є рішення суду

Автор: Олеся Коваль -

Найкращою превенцією корупційних злочинів є рішення суду

18 жовтня в Київському національному університеті ім. Шевченка відбулася зустріч представників Антикорупційного бюро та Ради громадського контролю НАБУ зі студентами юридичного факультету.

Примітно, що розповісти про розслідування НАБУ та контроль за діяльністю Бюро прийшли випускники університету – детектив Тарас Філоненко та член РГК НАБУ, адвокат Злата Симоненко.

Тарас Філоненко, відповідаючи на питання про зниження рівня корупції, наголосив: «Найкращою превенцією корупційних кримінальних злочинів є рішення суду. Вкрай необхідно, щоб справи слухалися швидше. Так, період може бути довшим, ніж у судах США. Але він не може бути 5 років. За 5 років всі забувають про злочин, який стався. Так, можливо, це буде покарання для обвинуваченої особи. Але для інших цілей запобігання корупції це не буде ефективно».

Член Ради громадського контрою НАБУ, адвокат Злата Симоненко детально розповіла про роль РГК у кадровій політиці та вплив на дисциплінарні рішення. Водночас на численні запитання студентів про ефективність Бюро, пояснила: «Коли ми говоримо про ефективність Антикорупційного бюро, ми не повинні забувати про інших гравців – прокурорів САП, які є процесуальними керівниками у провадженнях НАБУ, та суддів, які ухвалюють рішення в цих справах. Бюро відповідає за оперативну роботу та за розслідування злочинів. У суді справу вже представляє прокурор. НАБУ не може посприяти, щоб суди швидше розглядали справи. Якщо суддя не хоче розглядати справу – він може розглядати її роками. Не тільки від Бюро залежить ефективність корупційних розслідувань. Всі три елементи мають працювати в єдиній системі для досягнення результатів.»

Також спікери розповіли про найцікавіші розслідування Бюро, нюанси конкурсного відбору на посаду детектива і ризики у роботі. Наостанок керівник «Відкритого офісу НАБУ» Вікторія Івашинюта запросила студентів до тіснішої співпраці і запевнила, що Бюро «знайде, чим зайняти» активну молодь.

Окрема подяка за організацію заходу та світлини Асоціації випускників юридичного факультету КНУ.