Офіційна заява РГК НАБУ щодо дискредитаційної кампанії проти членів Ради

Автор: РГК -

Офіційна заява РГК НАБУ щодо дискредитаційної кампанії проти членів Ради

Члени Ради громадського контролю НАБУ постійно відчувають тиск з боку «друзів корупціонерів» – через необґрунтовані позови, скарги, фейкові статті і навіть фізичну розправу. У мережі щотижня з’являються чергові маніпулятивні і необгрунтовані матеріали щодо членів РГК на «зливних бачках», які одразу репостять адвокати фігурантів справ НАБУ, родичі обвинувачених і блогери з “касти”.

Рада громадського контролю до останнього не реагувала на ці інформаційні атаки. Але опоненти НАБУ перейшли з інформаційної площини – в юридичну. І тепер намагаються позбавити Голову РГК Маселка адвокатського свідоцтва.

Так, адвокат Дар’я Козій поскаржилася у дисциплінарний орган адвокатури на пост Романа Маселка у Фейсбуці. У ньому було описано судовий процес про визнання виборів до Ради громадського контролю незаконними. Начебто цим постом він порушив адвокатську етику.

І хоча пост жодного стосунку до адвокатської діяльності Романа не має, 27 квітня дисциплінарна комісія адвокатури буде вирішувати, чи карати Маселка Романа, саме як адвоката.

Дар’я Козій представляє такого собі Шахіна Алієва, який оскаржував вибори до Ради громадського контролю НАБУ і зокрема обрання Романа Маселка. У травні 2017-го Окружний адміністративний суд задовольнив позов. Суд не встановив жодних порушень з боку Романа Маселка, але визнав незаконною саму процедуру проведення виборів, яка затверджена Указом Президента. Цим самим Окружний адмінсуд фактично визнав поза законом та заборонив будь-яке Інтернет-голосування за будь-яку громадську раду.

Апеляція залишила це рішення без змін. Наразі справа знаходиться у Верховному Суді.

Найважливішою особливістю цього рішення суду є те, що воно з'явилось на другий робочий день після обшуку детективами НАБУ кабінету голови цього суду - Павла Вовка, а також його будинку. У зв'язку з цими фактами Павло Вовк припинив участь у конкурсі у Верховний Суд. Тому є усі підстави вважати, що рішення суду щодо Романа Маселка напряму пов'язане з цим обшуком і є своєрідним “ударом у відповідь”.

Цікавими є і судді, які розглядали справу. У першій інстанції рішення виносив суддя Руслан Арсірій, а у апеляції головуючим був Костянтин Бабенко. І щодо Арсірія, і щодо Бабенка "Автомайдан", членом якого є Роман Маселко, проводив розслідування і виявив чимало цікавого. Вони цілком можуть стати фігурантами нових справ НАБУ.

Примітно, що Дар’я Козій є також колегою Олексія Шевчука, який захищає в судах інтереси фігурантів справ НАБУ, зокрема Розенблата та Онищенка. До речі, сам Олексій Шевчук є директором компанії, що так само є фігурантом однієї зі справ НАБУ. Він неодноразово негативно висловлювався щодо НАБУ та членів Ради громадського контролю, куди і сам намагався потрапити.

Подібна ситуація з позовом до іншого члена РГК – Володимира Рисенка. Оскаржує обрання Рисенка до Ради – адвокат Олексій Шевчук, партнер згаданої вище Дар’ї Козій.

Показовим є й справа щодо побиття члена Ради громадського контролю – Віталія Устименка, якого 15 лютого у приміщенні Солом’янського суду побили «тітушки». Це сталося після оголошення рішення судді відпустити мера Одеси Геннадія Труханова на поруки. Утім цей епізод не розслідується.

Ще одному члену РГК Сергію Хаджинову вже оголошено підозру за “побиття яйцями” народного депутата С. Барни. Цей “злочин” відбувся на мітингу за зняття недоторканості з народних депутатів, які є фігурантами справ НАБУ - Розенблата, Полякова та ін.

Усі ці факти свідчать про системне переслідування членів Ради громадського контролю за їх активну позицію у боротьбі з корупцією. Але це не зупинить нас і лише підтверджує правильність обраного шляху.

Разом з тим, без широкого розголосу недоброзичливці можуть досягнути певних успіхів і нейтралізувати антикорупційну діяльність. Тому закликаємо усіх небайдужих підтримати членів Ради громадського контролю, а органи, які виносять рішення у цих справах, керуватися винятково законом.