Поліція повинна якнайшвидше розшукати нападників на Устименка - заява РГК НАБУ

Автор: РГК -

Поліція повинна якнайшвидше розшукати нападників на Устименка - заява РГК НАБУ

5 червня, серед білого дня в Одесі двоє невідомих напали на члена Ради громадського контролю НАБУ Віталія Устименка, коли він виходив з приміщення Одеської обласної державної телерадіокомпанії. Зловмисники намагалися потрапити ножем у нирки, утім влучили у ліве стегно та розбили голову.

Віталій пов'язує цей напад винятково з його активною антикорупційною діяльністю.

Це вже другий напад на активіста Автомайдану за півроку. У лютому в Солом’янському суді його побили «тітушки» після оголошення рішення відпустити Геннадія Труханова на поруки. Наразі цей епізод практично не розслідується.

Рада громадського контролю НАБУ вимагає якнайшвидшого розслідування як цього, так і попереднього злочину. Вважаємо, що в Одесі обєктивного розслідування не буде, а тому справу потрібно передати у Головне слідче управління.

Атаки на активістів стали для українців буденністю. Ледь не щотижня з’являється інформація про напади на тих, хто системно бореться із старими схемами та корупцією.

РГК НАБУ вкотре закликає правоохоронні органи до дії: надати Устименку охорону та активізувати роботу для запобігання подібним злочинам. Окремо просимо Голову Національної поліції Сергія Князєва таки взяти справи побиття активістів на контроль та забезпечити покарання правоохоронців, бездіяльність яких дозволяє злочинцям відчувати свою безкарність.

Нагадаємо, у квітні Рада громадського контролю НАБУ попереджала про активізацію атак на громадський сектор і методи тиску на нього.