Позбавляти статусу адвоката за громадянську позицію – злочин перед суспільством

Автор: РГК -

Позбавляти статусу адвоката за громадянську позицію – злочин перед суспільством

​Рада громадського контролю при НАБУ закликає припинити тиск на екс-голову РГК при НАБУ Романа Маселка за його громадянську позицію. Вкотре через Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Романа Маселка намагаються позбавити адвокатського свідоцтва. Приводом для цього є активна та відкрита громадянська позиція Маселка щодо антикорупційної та судової реформи в Україні.

Як відомо, член Громадської ради доброчесності Маселко у своєму відеоблозі на “24 каналі” та через інші медійні майданчики неодноразово вказував на конкретні факти, які свідчать про призначення у Верховний Cуд та залишення на посадах суддів, у доброчесності яких є обґрунтовані сумніви. Також Роман системно і публічно підтримує суддів-викривачів, зокрема Ларису Гольник та Сергія Бондаренка, які наразі є символом чесних суддів, спроможних протидіяти корупції.

Саме через таку активну громадянську позицію, а також через абсурдне звинувачення у тому, що Роман Маселко нібито є “агентом НАБУ”, вже 20 вересня адвокат має постати перед Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Львівської області та пояснити свою “поведінку”. Начебто це є порушенням Правил адвокатської етики.

Незважаючи на абсурдність звинувачень, РГК занепокоєна ризиком позбавлення Романа статусу адвоката. Адже у травні ця ж Комісія вже винесла попередження Маселку за його пост у Фейсбуці, який жодним чином не стосувався його адвокатської діяльності. У пості йшлося про досить суперечливе рішення суддів визнати вибори до РГК НАБУ 2016 року незаконними. Нова скарга дозволяє визнати “порушення” Маселка системними та позбавити права на заняття адвокатською діяльністю.

Цинізм у тому, що зробити це можуть на підставі звернення від народного депутата з Антикорупційного комітету Ігоря Попова. Поповн просить «надати оцінку інформації», викладеній в листі «Асоціації судових репортерів України». Ця асоціація входить до «Української гільдії активістів», відомої тим, що саме її члени замовляли скандальну рекламу для Генпрокурора Юрія Луценка.

Показово й те, що автори скарг пов'язані з фігурантами справ НАБУ. Зокрема, першу скаргу до комісії спрямувала адвокатка Дар’я Козій, колега Олексія Шевчука, який захищає в суді нардепів Розенблата та Онищенка, підозрюваних НАБУ в корупційних злочинах. Сама ж Козій є головою фейкової громадської організації “Реанімаційний пакет реформ”, яка без погодження використовує назву та символіку однойменної, але вже відомої та потужної громадської коаліції РПР.

РГК НАБУ закликає Комісію об'єктивно та неупереджено розглянути направлену скаргу, прийняти виважене рішення та не створювати прецедент, коли адвокат може позбутися свідоцтва через власну громадянську позицію.

Зі свого боку ми будемо стежити за перебігом подій та належно реагувати на утиски свободи слова і переслідування чинних чи колишніх членів РГК, хто б не був причетний до цих переслідувань.