Провадження «Укрзалізничпостачу»: Антикорупційний суд вчергове переніс підготовче засідання

Автор: Вадим Валько -

На 27 листопада 2019 року у Вищому антикорупційному суді (колегія суддів: Шкодін Я.В., Федоров О.В., Задорожна Л.І., справа № 760/6099/17) було призначене підготовче судове засідання у справі щодо можливих порушень при закупівлях Державного підприємства “Укрзалізничпостач”. Однак фактично провести засідання колегії суддів знову не вдалося.

Справа в тому, що захисниками раніше було подано апеляційну скаргу на ухвалу Солом'янського районного суду щодо правомірності передачі вказаного провадження до Антикорупційного суду. Розгляд цього питання має відбутися 06.12.2019 о 09:30, а матеріали справи знаходяться у Апеляційній палаті ВАКС. Тому до вирішення вказаного клопотання провести підготовче засідання у справі не можливо.

Нагадаємо, за версією слідства, троє службових осіб «Укрзалізничпостачу» (тодішній голова ДП Євген Хорощак, його заступник та голова тендерного комітету Роман Кравчук, керівник відділу верхньої будови колії Андрій Степаненко), та один посадовець ПАТ «Укрзалізниця» нібито за попередньою змовою з представниками приватних компаній – директоркою ТОВ «Інкомм» Надією Богдан та фінансовим директором ТОВ “Союз-Енерго” Дмитром Цівуном у квітні-листопаді 2015 року здійснили закупівлі метизної продукції (деталі кріплення з різьбою) для потреб «Укрзалізничпостачу» за завищеними цінами, чим завдали збитків державному підприємству в особливо великому розмірі.

Як вважає САП та НАБУ, у 2016 році було намагання повторити злочин, але планам зловмисників вдалось завадити завдяки рішенню Антимонопольного комітету, який зобов’язав філію «Центр забезпечення виробництва» (колишнє ДП «Укрзалізничпостач») скасувати одну із закупівель, в результаті якої державне підприємство могло втратити ще майже 44 млн грн.

Обвинувальний акт у цій справі був скерований до суду ще 30.03.2017, однак до 05.09.2019 Солом’янському районному суду міста Києва не вдалося провести навіть підготовчого засідання. Оскільки розгляд справи не було закінчено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, її скерували на новий розгляд до ВАКС.

15 жовтня 2019 року Апеляційна палата ВАКС відмовила захисту у оскарженні ухвали про призначення підготовчого судового засідання у справі, оскільки положеннями діючого КПК України не передбачено можливості апеляційного оскарження рішення суду про призначення підготовчого судового засідання у кримінальному провадженні.

29 жовтня 2019 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду залишив без задоволення клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про направлення кримінального провадження з Солом’янського районного суду м. Києва до Вищого антикорупційного суду, оскільки вказане кримінальне провадження уже було передано до Вищого антикорупційного суду. Згідно з роз`яснень ККС у складі Верховного Суду, кримінальні провадження, підсудні Вищому антикорупційному суду, мають бути передані до нього на підставі ухвал тих судів, у яких ці кримінальні провадження перебувають на розгляді.

Нагадаємо, у пов’язаній справі також обвинувачується український бізнесмен Олексій Біленький, який, за даними слідства, є бенефіціаром групи компаній «Інкомм». Наразі він переховується у Болгарії, а в Україні його планують судити заочно також у ВАКС.

Іншими фігурантами є колишній народний депутат України VІІ-VІІІ скликання Валерій Іщенко, його фінансовий радник та експозаштатний радник Голови Адміністрації Президента України (2015–2016 рр.), ресторатор Михайло Бейлін. 20 листопада 2019 року НАБУ та САП завершили розслідування ймовірних неправомірних дій цих осіб (завдання 20 млн грн збитків ДП «Укрзалізничпостач» (з грудня 2015 року – філія АТ «Укрзалізниця») та замаху на заволодіння ще 44 млн грн) та відкрили підозрюваним та їхнім захисникам матеріали слідства для ознайомлення. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.