Рада презентувала звіт за 2018-2019 роки

9 працівників НАБУ притягнуто до дисциплінарної відповідальності, 320 судових засідань промоніторено, опрацьовано 150 звернень, проведено 16 публічних заходів та оприлюднено 13 публічних заяв. Такі результати роботи Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро України за рік презентували члени Ради на прес-брифінгу в УНІАН 29 травня.

Два члени РГК входять до дисциплінарній комісії НАБУ з п’яти людей. За рік роботи до 9 працівників бюро було застосовані такі дисциплінарні стягнення: 4 зауваження, 6 доган і одне повідомлення про неповну службову відповідність.

«За час IV каденції дві з розглянутих справ набули резонансу. Перший випадок — порушення детективами професійних прав адвоката. Другий — можлива участь декількох співробітників НАБУ у покриванні корупції на державному концерні «Укроборонпром». Члени Ради ретельно стежили за цими справами, ініціювали засідання, писала заяви та звернення. Бюро не завжди реагувало так, як цього очікували члени РГК, але його рішення відповідали вимогам ситуації», — зазначила Галина Янченко, голова РГК при НАБУ, ГО «Антикорупційний штаб».

Члени РГК також взяли участь у засіданнях  конкурсних комісій з відбору кадрів у Бюро і вивчили профілі  383 кандидатів, які претендували на вакантні посади в НАБУ. За участі представників РГК у відбіркових комісіях до  НАБУ за звітний період було призначено 117 працівників.

РГК НАБУ продовжула системний моніторинг судових процесів у справах, які були завершені детективами НАБУ. За рік було відвідано близько 320 засідань.

«Наш моніторинг показує об’єктивну картину того, що відбувається в судах і дає розуміння, чому практично відсутні реальні вироки у справах, в яких детективи вже завершили досудове розслідування. Результати показують, що поки не запрацює Антикорупційний суд, годі чекати на покарання для топ-корупціонерів», — вважає Артем Романюков, член РГК при НАБУ, ГО «Громадський контроль».

30 травня відбудеться інтернет-голосування за новий склад РГК. Вибори проходять онлайн на сайті НАБУ і триватимуть 12 годин. Потім за рейтинговою системою буде обрано 15 переможців, які й стануть членами нового скликання РГК.

«Ми раді працювати з громадською радою, до якої входять професіонали в антикорупційній сфері. Закликаємо вас віддати свій голос за гідних кандидатів 30 травня. Виборцем може стати будь-який повнолітній громадянин України, якому не байдуже, хто забезпечуватиме суспільний контроль антикорупційного органу», — наголосила Світлана Оліфіра, речниця НАБУ.

Звіт РГК НАБУ можна скачати запосиланням.