РГК при НАБУ закликає журналістів правильно називати роль людей в кримінальних провадженнях

Зокрема, не називати агентами НАБУ людей, які ними не є.

Журналісти в інформаційних матеріалах називають свідків у провадженнях НАБУ штатними або позаштатними  агентами Бюро. Рада громадського контролю при НАБУ неодноразово фіксувала таки випадки і закликає припинити використання таких формулювань.

У відповідності до діючого законодавства України в штатному розписі НАБУ не має посади “агента” та Бюро не залучає осіб в якості “агентів”.

Останнім випадком недоречного використання формулювання є інформаційний матеріал одного зі ЗМІ. Зокрема, Євген Шевченко був зазначений як “колишній позаштатний агент НАБУ”. Разом з тим, він не має такого статусу, а є особою, яка дала згоду на конфіденційне співробітництво з НАБУ. Це поширена форма співпраці не лише в НАБУ, а і у інших правоохоронних органах. Таким чином, Євген Шевченко не є співробітником чи агентом НАБУ.

РГК закликає ЗМІ  уточнювати інформацію, щоб не вводити в оману суспільство, та дотримуватись журналістських стандартів.

---------------------------------