Вибори до РГК НАБУ: офіційні результати

Автор: admin -

Вибори до РГК НАБУ: офіційні результати

30 травня 2018 року відбулися чергові вибори до Ради громадського контролю НАБУ. Свої кандидатури подали 40 представників громадських організацій. 6 червня на сайті Бюро було оприлюднено остаточні результати голосування.

За інформацією НАБУ, до складу РГК увійшли кандидати від восьми громадських об’єднань: «Трансперенсі Інтернешнл Україна», «Демократична сокира орди», «Громадський люстраційний комітет», «Асоціація правників України», «Січ-С14», «Автомайдан», «Платформа Громадський контроль», «Антикорупційний штаб».

Нагадуємо, що для проведення Інтернет-голосування НАБУ використало програмне забезпечення з відкритим кодом, що дозволило користувачам слідкувати за процесом голосування в режимі реального часу. Протокол голосування, що містив закодовані дані щодо дій кожного користувача, був доступний публічно впродовж всього часу волевиявлення. А відразу після його завершення частина даних по кожному користувачу була розкодована, що дозволило всім кандидатам визначити та проаналізувати статистичні результати голосування ще до моменту їх офіційного оприлюднення.

Крім того, впродовж усього часу голосування незалежний спостерігач – ГО «Електронна демократія» – здійснював моніторинг за процесом інтернет-голосування. За його результатами фактів, які б свідчили про штучне завищення кількості голосів щодо 15 осіб, які здобули найбільшу підтримку серед виборців, незалежним спостерігачем не виявлено.

Відповідно до умов проведення відкритого рейтингового Інтернет-голосування за кандидатів до нового складу РГК при підрахунку його результатів зараховувалися голоси, зареєстровані системою голосування в період з 09:00 до 21:00. Згідно з протоколами голосування, розміщеними на офіційному веб-сайті НАБУ, в період з 09:00 до 21:00 було зареєстровано голоси 19 298 осіб.