Винні у побитті Устименка мають бути покарані – заява РГК НАБУ

Автор: РГК -

Винні у побитті Устименка мають бути покарані – заява РГК НАБУ

Вчора, 15 лютого, у приміщенні Солом’янського суду «тітушки» побили члена Ради громадського контролю Віталія Устименка. Це сталося після оголошення рішення судді відпустити мера Одеси Геннадія Труханова на поруки депутата від БПП Голубова. За свідченням очевидців побиття відбувалося за вказівкою та участю депутатів Одеської міської ради з групи Труханова «Доверяй делам» Дениса Балуха і Олександра Іваницького.

Про це розповів сам Віталій та журналісти, які були поруч.
Як з’ясувалося, невідомі зайшли до зали суду, витягли активіста в коридор, де почали бити. За словами члена РГК, Іваницький теж завдав йому удару. Ані поліцейських, ані нацгвардійців у приміщенні чомусь не виявилося.

Коли нарешті з’явилися оперативні працівники, Віталій Устименко надав їм усю необхідну інформацію і вказав на тих два десятка чоловіків, котрі його били. Утім їх ніхто не опитав і згодом «тітушки» розійшлися. Наразі Устименко написав заяву і пройшов у рамках провадження медогляд.

Те, як вільно почували себе “тітушки”, відсутність реакції на звернення Віталія та необхідних дій для фіксації злочину, свідчить про ймовірне узгодження дій правоохоронців з “тітушками” та наявності у них гарантії безкарності. На наше переконання, відбувається чергове відпрацювання сценаріїв залучення “тітушок” для захисту ТОП-чиновників, звинувачених у корупції та залякування активних членів громадянського суспільства.

Рада громадського контролю НАБУ вимагає від Національної поліції якнайшвидше розслідувати цей злочин, встановити всіх причетних осіб і притягнути їх до відповідальності. А від Голови НПУ Сергія Князєва – взяти цю справу на особистий контроль.