Виправдувальних вироків у провадженнях НАБУ – немає

Автор: admin -

Виправдувальних вироків у провадженнях НАБУ – немає

Українські суди не ухвалювали виправдувальних вироків у провадженнях НАБУ.

Про це Раді громадського контролю НАБУ у відповіді на запит повідомили представники Бюро.

“За результатами судового розгляду кримінальних проваджень, що розслідувалися детективами Національного бюро, виправдувальні вироки станом на 20.07.2018 не ухвалювалися”, – зазначив в. о. керівника Головного підрозділу детективів Роман Дарага.

Голова Ради громадського контролю НАБУ Галина Янченко вважає, що це ще один з показників ефективності Бюро. “Якби суди ухвалювали виправдувальні вироки щодо фігурантів розслідувань НАБУ, ми б ставили під сумнів ефективність роботи детективів. Втім наразі жодного такого вироку нема. Разом з тим, ми повертаємось до іншої проблеми – затягування розгляду справ судами. “Посадок” немає, бо судді не ухвалюють жодних рішень – ні з реальними вироками, ні з виправдувальними”.

Нагадаємо, що РГК НАБУ започаткувала системний моніторинг частини справ НАБУ у судах. Згідно з останнім звітом, 53% судових засідань не відбуваються, з них дві третини – через “відсутність складу суду”. У свою чергу Бюро повідомляє, що кожне третє їхнє провадження не розглядається судами.